Левче по левче, есемес по есемес

“Какво й гледате хонорара на Парис Хилтън”, казва приятеля ми Никола Шахпазов. “U2, Мадона и Rage Against The Machine (особено последните) имат зловещо високи хонорари за всеки концерт.” Прав си, Никола. Но не за това ми е думата. Хората, които споменаваш — тези с големите хонорари — са творци. Те правят изкуство. Спорно за някои — но изкуство. Единственото, което съм чувал Парис Хилтън да прави, е скандали. (И парфюми със скандалния си лик върху тях.)

Нова телевизия и Би ти ви нямат НИТО ЕДНО предаване за култура в рекламната си схема. Падал им бил рейтингът от такива предавания. За няколкочасовия гастрол на Парис Хилтън, обаче, рейтингът очевидно е толкова могъщ, че да оправдае хонорар от милион лева. И по реповете е същото: вестник “Култура” трудно продава 1000 бройки, вестник “Шок” е с 300,000.

В това е същината на коментара ми — пари, очевидно има; но българинът сам избира кому да ги даде. Левче по левче, есемес по есемес, той татуира чертичките и ченгелчетата на духовната си нищета върху собственото си бъдеще. Бъдеще, което от година на година изглежда все по-мрачно и все по-безизходно…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s