Докато в Пловдив има подобни хора, Пловдив има бъдеще

Днес по обед всички четирима представители на гражданската квота на Управителния съвет на Фондация “Пловдив 2019” подадоха колективна оставка.
(Кметът и заместниците му упорито настояват, че термин “гражданска квота в УС” не съществува. Истината е, че терминът е напълно уместен и отразява реалното състояние на нещата. Измислихме си го ние самите — след като ни стана до болка ясно, че пропастта между нас и политическите назначения в УС се разширява с всеки изминал ден.)
Мотивите им? Липсата на комуникация с председателя на УС (кмета Иван Тотев), недемократичното управление на фондацията, но преди всичко – отсъствието на принципност, моралния дефицит, липсата на елементарна етика в поведението на кмета и общинските съветници.
От началото на 2017-а УС е провел 11 заседания. Председателят е присъствал на само три от тях. На едно от тези три, веднага след сесията на общинския съвет, на която бях отстранен от УС, той поема п и с м е н ангажимент да поправи грешката и л и ч н о да предложи възстановяването ми на следващата сесия на ОС.
Което не само че не се случва, но кметът/председател на УС и до днес твърди, че преди да предложи на въпросната сесия новите трима членове (Държиков, Баев, Симидчиева), той любезно е изчакал д р у г и предложения от съветниците, каквито не са постъпили. Тотев неколкократно заяви впоследствие, че за него въпросът със състава на УС е приключен и няма никаква причина темата да бъде подхващана отново.
Колегите ми от УС, обаче, очевидно са на друго мнение. Въпреки многократните отлагания на сесията на ОС, посветена на работата на Фондацията (която най-накрая се проведе днес), те търпеливо изчакаха края й и, след като недвусмислено заявиха своята отдаденост (преди, сега и за в бъдеще) на каузата “Пловдив 2019” депозираха колективната си оставка пред председателя на общинския съвет.
България, както на всички ни е известно, масово битува веруюто, че “всяко чудо трае три дни”. Това беше и (очевадната) тактика на кмета и подопечните му общински съветници – да отлагат разрешаването на въпроса с реабилитирането ми като член на УС (след като стана безпощадно ясно, че обвиненията в конфликт на интереси са не просто неоснователни, а във фрапиращ протововес с истинските ми намерения), а след това да заметат нещата под килима, като подличко и елегантно п р о п у с н а т да ме предложат, пробутвайки нов (доверен тям) човек на мое място.
Мариана Чолакова, Милена Чакандракова, Пенка Калинкова и Любозар Фратев не се поддадоха на този шантаж и застанаха на страната на принципността и морала. Не защото имат интерес от това, не защото са ми политически и/или лични приятели, и не защото не могат без мен. Направиха го, защото вярват, че почтеността в човешките отношения е по-важна от всякакви тактически, стратегически, политически и метафизически подбуди.
За което им свалям шапка.
Работих като член на УС заедно с тях повече от четири години (като трима от тях са членове на УС доста преди мен). Имали сме безброй кавги, скандали, сдъвквания, сблъсъци, отправяли сме си остри реплики, мненията ни по различни въпроси нерядко са се разминавали драстично. Едва ли ще е пресилено да кажа, че през първите си две години в УС бях на нож с повечето от тях. Отне ни време да се опознаем, да разберем изходните позиции и житейската платформа на другия.
Това, което в крайна сметка ни сплоти, е едно простичко обстоятелство: общото ни разбиране, че онова, което правим (безвъзмездно и напълно доброволно) го правим заради града, който обичаме, заради неговите жители, заради нашето общо бъдеще и бъдещето на нашите деца – а не за да бъдем съучастници в нечии дребни игрички и да начешем нечие огромно политическо его.
Четиримата си тръгват с достойнство и чест, като ясно заявяват, че, макар да напускат УС, те “и в бъдеще ще дават своята гражданска енергия за проекта “Европейска столица на културата 2019″, защото каузата е по-голяма от всеки един от нас”.
Докато в Пловдив живеят, работят и творят подобни хора, Пловдив има бъдеще.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s