Поезията като бунтовно изкуство

Нещо, за което мечтая за години, е на път да се случи. Книга с избрани стихове на Лорънс Ферлингети, в мой превод, илюстрирана от Люба Халева. (Шеметно при това!)

Ферлингети (р. 1919) е един от легендарните поети от поколението на битниците. Стихосбирката му “Coney Island of the Mind” (1958) продава над милион екземпляра и се превръща в своеобразна легенда в САЩ, и то далеч не само в литературните кръгове. Създаденото от него издателство City Lights Booksellers & Publishers издава ключовите произведения на Гинзбърг, Керуак и Буковски (близки негови приятели), които променят Америка и света. Едноименната книжарница в Сан Франциско се счита за една от най-важните независими книжарници в САЩ.

На 24 март 2019-а (точно след 8 дни) Лорънс Ферлингети навършва 100 години. Направихме всичко възможно, за да издадем книгата навреме за тази знаменателна дата. Уви, не успяхме. Ще закъснеем с около две седмици.

Затова пък отпечатахме дигитално копие в един екземпляр (с твърда корица и пълноцветни илюстрации, разбира се), което утре сутрин отлита за Сан Франциско. С надеждата идната неделя — деня, в който навършва сто — да бъде на личното му бюро, за да го вземе в ръце и да му се порадва.

PAIA.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s