Ако искаме почтени и независими медии, единственият начин да го постигнем е чрез дарителство

Чувствам се длъжен да ви осведомя, че кампанията ми “Едно приятелско рамо за Тоест” беше подкрепена от 72 души. 72 подаръка за рождения ми ден — при това почти половин година, преди да е дошъл!

Събраха се общо 1660 евро. Парите ще отидат до стотинка за собствените ежеседмични разходи на “Тоест”: заплащане на журналисти, редактори, коректори, администратори.

Някои от дарителите са избрали опцията “ежемесечно дарение”, поради което парите им продължават да пристигат и след края на кампанията. На тях съм особено благодарен.

В последните години, откак интернет започна да ни залива с “безплатна” информация, ние постепенно спряхме да си даваме сметка, че събирането и качествения анализ на въпросната информация струва пари. Когато не можеш да продадеш една статия, в която си вложил време, сили и знания, ти се принуждаваш да продаваш нещо друго — най-често или читателите си (интересите им, навиците им, личните им данни), или самия себе си (почтенността си, безпристрастността си, ожективността си).

Искрено вярвам, че ако искаме в епохата на сензационната журналистика и фалшивите новини да продължат да съществуват почтени и независими медии, единственият начин да го постигнем е чрез дарителство. То е реалният заместител на дребните суми, които някога давахме, за да си купим вестник.

В заключение се обръщам към вас с простичка молба: изберете си медия, на която вярвате и чиито ценности споделяте, и я подкрепете с малка ежемесечна сума. Това ще ви направи — ще направи всички нас — по-информирани, по-уверени в себе си и в човека до нас. И по-свободни.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s