Нещата, в които вярваш, имат смисъл и отвъд смъртта

Невероятна история в списание The Atlantic за смисъла от това да правиш нещата, в които вярваш — смисъл, който достига отвъд пределите на смъртта.

Преводът по-долу е мой.

“Андрю Талън, историк на архитектурата и пионер в своята област, баща на четири деца, умира 49-годишен на 16 ноември 2018 г. от рак на мозъка. Той посвещава живота си на изучаването на средновековната архитектура и нейните тайни, което, в съчетание с интереса му към технологията, го подтиква към иновативни начини за изучаване на сгради със столетна история.

“Когато работиш със средновековни сгради е трудно да добиеш усещането, че можеш да кажеш нещо ново. Оглеждали са ги и са писали за тях векове наред”, казва той в едно телевизионно интервю през 2015 г. “Затова напоследък използвам по-съвременна технология, за да получа от тези сгради нови отговори.”

И така, през 2010 г. Талън, професор по изкуствата в Университета Васар, заминава за Нотр Дам със скенер Leica ScanStation C10. Там, с помощта на Пол Блеър от Университета Кълъмбия, започва старателно да сканира всеки детайл от сградата както отвътре, така и отвън. Монтират скенера на триножник, поставят маркери из цялото пространство и се захващат за работа.

В продължение на пет дни двамата препозиционират скенера отново и отново — общо 50 пъти — за да създадат непостиган дотогава триизмерен запис на една от най-вдъхновяващите сгради в света. Талън прави също така панорамни снимки с висока резолюция, с които картографира 3-D точките, описани от скенера.

“Андрю беше неумолим при сканирането на цели сгради”, обяснява колегата му Джон Оксендорф от MIT. “Катереше се по арките и се навираше под покрива, за да улови геометрията на сградата.”

Сега, след като сградата претърпя неизвестни по обем, но сериозни повреди, данните, събрани от Талън и Блеър ще бъдат от незаменима помощ на хората, които ще се заемат с възстановяването.

Лазерните сведения на Талън и Блеър се състоят от 1 милиард точки, структурирани като “облаци от точки”, които могат да бъдат пресъздадени от подходящ софтуер под формата на образи в триизмерното пространство. Когато се наредят едно до друго, отвън и отвътре, и върху точните 3-D модели се наложат фотографии, ще се получи пълно дигитално пресъздаване в изключителен детайл и с ненадмината резолюция.”

Почит, Андрю Талън!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s