Още лоши новини от Северодвинск

Още лоши новини от Северодвинск. Вече се говори за “мъртва зона” в радиус от няколкостотин километра от епицeнтъра на взрива.

“Скоро след ядрената авария в Архангелска област екологичната ситуация в радиус от няколкостотин километра от епицентъра на взрива започна драматично да се влошава. Жителката на карелското селище Рабочеостровск Ирина Кудряшова публикува в социалната мрежа Вконтакте видеозаписи и фотографии, демонстриращи признаци на гибел на растителността на неголемия беломорски остров Як, който се намира близо до Архипелаг Кузов – на 250 километра от военния полигон.

“Оттатък остров Як, а и на самия него, вече не растат нито червени, нито зелени мухоморки, не летят птици, черните боровинки изчезнаха. Мъртва зона.” Така Ирина охарактеризира видяното в социалната мрежа Вконтакте.

Съпругът на Ирина публикува снимки и видеозаписи на съхнещи дървета и трева.

По думите на друг свидетел, в радиус от 300 километра от мястото на аварията “дърветата са изгорели”. Листата съхнат по краищата и са зелени само в близост до дръжките, което е характерно при технотронно въздействие.

В момента радиационният фон е нормален, но хора не знаят “каква вода пият и какъв въздух дишат”.

През 2017-а година един от ликвидаторите на чернобилската авария Валерий Стародумов, който е заемал длъжност заместник командир на отряда за дозиметрическо разузнаване, разказа как са изглеждали нещата в Чернобил:

“Изсякохме много хектари гора, за да засипем падналите плутонови следи. И особено — за да прочистим онази част от гората, която беше станала пожароопасна. Тя беше станала ръждива на цвят в различна стеоен, в зависимост от дозата, получена по време на аварията.”

~ Newsader.com, via Krasimir Lozanov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s