За относителната стойност на нашите животи

“На 16 септември 2019 г., в 17:25 часа при дежурния в база „Банско“ на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал за пострадала жена, паднала по североизточния склон на връх Джангал. Веднага започва спасителна акция, като се взима решение да се търси помощта на хеликоптер. От Централния денонощен пост на ПСС започва комуникация с Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за вдигане на хеликоптер за бърза евакуация на пострадалата. За съжаление, трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не позволяват излитането на хеликоптера.

След 18:30 ч. спасителната акция продължава само като наземна. Мобилизирани са общо 22 планински спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.

При достигане до пострадалата в 20:20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 2:00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.”

via Планинска Спасителна Служба

* * *
Осем часа и половина за жена с травма на черепа, тежки фрактури на краката, таза и ръката.

От 17:25 (когато е подаден сигнала) до 20:00 (когато залязва слънцето) времето за излитане на хеликоптер, според МО и МВР, очевидно е “твърде кратко”.

Междувременно за друга жена със счупена ключица на рамото по пътя Шумен-Силистра хеликоптерът пристига начаса.

Вярно, било е сутрин. Но на мен ми се види, че не до часа на денонощието опира работата, ами до относителната стойност на двата живота, видяна през очите на онези Министерства, дето отпускат хеликоптерите.

Както междувременно стана ясно от десетки постове и коментари, шофьорите от НСО също имат относително виждане за стойността на ч у ж д и т е животи. Според (непотвърдени думи на) шофьорката на блъснатата от тях кола (която е пътувала с мъжа и детето си), те са се появили в насрещното с шеметно висока скорост (потвърдено за безброй други случаи от мнозина свидетели, които са ги виждали в действие), докато са изпреварвали ТИР в завой (последното е потвърдено).

Иначе според официалната версия въпросната оцеляла по чудо лека кола “не успяла да вземе десен завой, навлязла в насрещното движение и се блъснала в кола на НСО”. А основната версия, по която работят разследващите катастрофата, е “отнемане на предимство на автомобил на Националната служба за охрана”.

* * *
Докато живеем в държава, в която действията на хората имат толкова относителен смисъл, а животите им толкова относителна стойност, се налага да продължаваме да работим за своя истински 10-и ноември.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s