Непременно гласувайте! И не забравяйте преференциите.

Електорални нагласи

Това са електоралните нагласи в София към момента според “Маркет линкс”.

Като изключим очаквания балотаж между Фандъкова и Манолова (който все още не е сигурен), да не забравяме нещо изключително важно: ако гласуването за общински съветници дублира (поне приблизително) това за кмет, почти една четвърт от новите съветници (общо 22%) ще бъдат от “Демократична България” и “Спаси София”, сиреч – нормални, свестни, почтени хора.

Лъжете се ако смятате, че това няма особено значение за бъдещето на града. Всеки съветник в повече, който лобира за бъдещето на софиянци, а не за нечии политически или бизнес интереси, увеличава шанса за прокарване на умни и предвидливи градоустройствени решения с човешки мащаб, които превръщат София в град, в който е все по-приятно да се живее.

Същото важи и за Пловдив, разбира се – както и за всяко селище в страната. Затова е важно да излезете и да гласувате на 27-и октомври.

Напомням, че се гласува с три бюлетини: за кмет, за районни кметове и за общински съветници.

С други думи – ако много цените дадена личност, но нямате особено доверие на партията, която го/я е издигнала – можете да гласувате за различни политически сили в бюлетините за кмет, районни кметове и общински съветници.

И още нещо много важно: преференциите!

Те ви дават възможност да изтласкате напред онзи кандидат за общински съветник (в кметската бюлетина преференции няма), когото лично познавате и на когото вярвате. (Трябва да запомните две числа; номерът на партията е в голямото квадратче, на преференцията – в по-малкото кръгче. Ако случайно ги забравите – вътре в тъмната стаичка ги има изписани.)

Отделете няколко часа или няколко минути, изберете си онзи, на когото имате доверие, запомнете номера на партията (или коалицията) му/й и номера на личната й/му преференция и непременно гласувайте!

Има смисъл. Има значение. Градовете ни имат нужда от почтени, образовани и независими хора, които не гласуват по команда, а единствено по заръката на ума и сърцето си.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s