К а к да гласуваме

Опитът ми, натрупан в разговори с най-различни хора през последните седмици показва, че повечето имат идея за к о г о да гласуват, но не знаят к а к точно става гласуването, нито са наясно к а к в о точно се случва с гласовете им, особено с преференциите.

Това са бюлетините, с които ще гласуваме утре.

Те са общо три.

Най-лявата е за кмет. Както виждате, отдясно са споменати кандидатите, отляво партиите или коалициите, от чието име кандидатстват, а в средата е номерчето, с което съответният кандитат се явява на тези избори.

За да гласувате за някого, трябва да зачертаете с кръстче или чавка неговото номерче, без да излизате от квадратчето.

Втората бюлетина е за избор на кмет на вашия район или община. Тя изглежда приблузително по същия начин. По аналогичен начин става и самото гласуване.

Третата бюлетина – за общински съветници – е доста по-различна. Отляво са наредени в квадратчета номерата на партиите, които са се кандидатирали със своя листа, заедно с наименованията на самите партии.

Искам да ви обърна внимание на поредицата от кръгчета с номерца в тях най-вдясно върху третата бюлетина.

Това са номерата, под които се явяват различните кандидати за общински съветници. (На бюлетината няма списък с техните имена. Списъкът обикновено се намира на стената пред залата за гласуване. Разгледайте го, преди да влезете.)

За общински съветници се гласува по следния начин: зачертавате с кръстче или чавка квадратчето с номера на партията, чиито кандидати подкрепяте. (Това е задължително.) После зачертавате с кръстче или чавка кръгчето вдясно с номера на предпочитания от вас кандидат. (Това е по желание. Можете да зачертаете само е д н о кръгче.)

Запомнете: можете да гласувате за различни политически сили във всяка една от бюлетините.

И още: на последната бюлетина можете да зачертаете само квадратчето с партията, или квадратчето с партията плюс кръгчето с предпочитания от вас кандидат, но не може да зачертаете само кръгче, защото така не е ясно за кандидат на чия партия сте гласували. Ако зачертаете само кръгче, бюлетината ви ще бъде обявена за невалидна.

Преференцията (зачертаването на кръгче с номера на кандидата) работи така: ако поне 7% (7 от всеки 100) от гласувалите с бюлетината за общински съветници за дадена партия са гласували за точно определен кандидат, той или тя се премества преди тези с номерата пред него (ако, разбира се, и те нямат по минимум 7% от гласовете) и застава на първо място в бюлетината.

В Пловдив има 51 общински съветници. С други думи, за да получи едно място дадена партия трябва да вземе малко под 2% от всички гласове.

За онези, които се интересуват: според всички изследвания “Демократична България” (в чиято кандидатска листа за местните избори фигурира и моето име) би следвало да вземе над 5% в Пловдив. Това означава две или три (а защо не и четири) сигурни места в Общинския парламент.

Прочее, отделете време, разгледайте списъците с кандидати, изберете човек, на когото вярвате и гласувайте за нея или него.

Важното е да гласувате. Иначе нямате право да оплаквате от онова, което се случва в града ви през следващите четири години.

Ако сметнете, че информацията в този пост може да помогне на някого да вземе правилно решение – моля, споделете я с приятели.

Бюлетините

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s