Една от най-екологичните високи сгради на планетата

Здрава като стомана, пожароустойчива като бетон, но много, много по-добра за околната среда. Най-високата сграда от дърво беше завършена тази година и се намира в Норвегия.

Наречена е Кулата Mjøsa, на името на близкото езеро, и е висока 85.4 метра – само 8 метра по-ниска от Статуята на свободата в Ню Йорк. Намира се в 10,000-ния град Брумундал, на два часа северно от Осло. И е една от най-екологичните високи сгради на планетата.

Кулата е революционно доказателство, че е възможно да се строят високи сгради с местни ресурси. Централният офис на фирмата Moelven Limtre, която е доставила дървения материал за строителството, се намира само на няколко километра.

Сградата е открита през 2019-а, след двегодишно строителство. Гледката от 18-те й етажа е идилична — в съседство е най-голямото езеро в Норвегия. Четири от етажите са офис пространство; освен това в сградата има 33 апартамента, 72-стаен хотел, ресторант и покривна тераса за общо ползване.

В съседство е построен градски басейн, също от дърво.

Бетон и желязо почти не се виждат. Бетон е използван само за основите, за пода на първия етаж и за най-горните етажи. Стомана е използвана единствено за свързващите елементи между гредите. Останалата част от сградата е построена почти изключително от норвежки смърч.”

via Julian Popov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s