Стихотворения, вместо хапчета

Първата “Поетична аптека”е открита в град Бишъпс Касъл във Великобритания. Създадена е от поетесата Дебора Алма, която предписва на своите “пациенти” стихотворения вместо хапчета.

Г-жа Алма подрежда книгите в аптеката по “настроения”, понеже вярва, че поезията може да облекчи цял куп емоционални болежки вследствие на изтощение, стрес или разбито сърце. “Когато дам на някого стихотворение, то става негово и той го притежава — залепва си го на хладилника и то му дава подкрепа, извисява го, помага му по всевъзможни начини.”

Дълги години г-жа Алма работи с пациенти, болни от деменция и вижда “как поезията може да промени нечие настроение и как хората обичат някой да ги слуша много внимателно, толкова внимателно, че дори да си записва онова, което казват, и да го цени.”

Сетне, в “момент на умопомрачение”, тя попада на обява за продажба на линейка, купува я и се превръща в “спешен поет”, като пътува из цялата страна и предписва стихове от линейката.

Тя смята, че изкуството “може да бъде интимна връзка за някой, който е преминал през трудни моменти. След като ги е преодолял и е взел живота си в ръце, за него стихотворението може да бъде молитва, проклятие, любовно обяснение, заклинание.”

Световната здравна организация наскоро публикува доклад, който потвърждава наличието на сериозни и непрекъснато нарастващи на брой доказателства за целебните ползи от изкуствата. В Поетичната аптека вярват, че когато дадеш точното стихотворение на точния човек, ползите са неминуеми.”

via Aksinia Mihaylova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s