Последните 5 години са петте най-топли, откакто се измерват температурите в океана

“Световният океан е най-сигурното мерило за климатичната криза, понеже той поема над 90% от топлината, уловена от парниковите газове вследствие на изгарянето на изкопаеми горива, унищожението на горите и други човешки дейности. Новото изследване показва, че последните 5 години са петте най-топли откакто се измерват температурите в океана, а последните 10 са също така десетте с най-висока температура.

Количеството топлина, добавено в океана, се равнява на това всеки човек на планетата да държи включени 100 микровълнови печки денонощно.

“Когато светът и океаните се затоплят, това променя начина, по който дъждът пада и се изпарява”, споделя един от авторите на изследването. “Съществува фундаментално правило, че сухите зони стават още по-сухи, влажните — още по-влажни, а валежите се превръщат в порои.”

Друг ефект от затоплянето на океаните е разтапянето на полярния лед. То води до покачване на нивото на океана, което според учените ще се повиши с един метър до края на века. Това ще предизвика разселването на над 150 милиона души, които ще загубят домовете си.

Заради все по-честите топлинни вълни е застрашен и животът в океаните.

Доказателствата за затоплянето са неоспорими. Скоростта на покачване на температурите от 1987 до 2019 г. е четири и половина пъти по-висока от тази между 1955 и 1986 г.”

(Гардиън)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s