Обективната информация винаги е по-конструктивна от дезинформацията

Искам да кажа нещо по повод коментарите (малобройни, но саркастични и гневни) че с дългия си пост по темата КОВИД-19 само подхранвам паниката сред природонаселението.

То е следното:

Разбира се, че най-спокойни се чувствахме в пълното информационно затъмнение на зрелия социализъм, когато бодро хрупахме марулите, посипани прясно-прясно с радиоактивен прах от Чернобил. При пълно отсъствие на паника. (Макар че именно тогава мъничко паника може би щеше да ни е полезна.)

В настоящия исторически момент, обаче, приливът на информация трудно може да бъде спрян. Сега предизвикателството е малко по-различно: да отсееш надеждната информация от ненадеждната.

И когато коскоджамити български професор-медик излиза по една от водещите телевизии и заявява, че здравите хора нямат нужда от маски, а успоредно с това цял легион фейсбук-експерти обясняват как обикновеният грип е едва ли не по-смъртоносен от коронавируса, пък в същото това време половината полети на авиокомпаниите из цяла Европа са отменени, естествената реакция на обикновения човек е да се лута между тотален непукизъм и смразяваща паника.

С оглед на случващото се, и двете са еднакво опасни и непродуктивни.

Продължавам да настоявам, че липсата на факти (не на информация, а именно на факти) усилва паниката — защото паниката е ирационално чувство и се захранва от липсата на сигурни репери, за които умът ти да се захване.

Има ли смисъл от маска? (Да, защото намалява шансовете да се заразиш около пет пъти.)

Има ли опасност за детето, с което съм бременна, ако случайно се разболея? (Според наличната информация такава опасност няма.)

Каква е вероятността колкото и да се пазя, вирусът да долети по въздуха под формата на аерозоли? (Има такава, но е несъществена.)

То като е опрял ножът до кокал, има ли смисъл изобщо да се пазим? (Да, защото колкото повече време отложим разпространението на заразата, толкова по-голям е шансът да се преборим с нея или поне драстично да намалим смъртните слупаи.)

Ами все така ли ще я караме, затворени вкъщи и уплашени? (Не, защото (1) активно се работи по ваксина, и (2) има шанс вирусът да “излинее” и смъртността рязко да спадне.)

Това имам предвид когато казвам, че паниката се подхранва най-вече от липсата (или острият недостиг) на факти.

Твърдо вярвам, че обективната информация, дори когато съдържа някои страшни и неприятни факти, е по-конструктивна от дезинформацията.

А в крайна сметка — и по-спасителна.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s