Писмото ми до Лив и нейният отговор

Аз до Лив Стрьомквист, 25 февруари:

“Скъпа Лив —

Трудно ми е да опиша колко щастлив съм, че книгата ти най-накрая излезе в България!

Още от първия ден ми беше ясно колко трудно ще се продава тя тук. Но книгата е толкова важна, че изобщо не ми пукаше от това — стига да мога да си позволя да я издам.

Комиксите (на каквато и да е тема, включително детските) нямат традиция в България и предишните ми усилия да издавам сериозни (и вълнуващи, поне според мен) графични новели не се увенчаха с особен успех.

Тъй че още от момента, в който комиксът ти замина за печат, изпитвах мрачното усещане, че може да остане напълно незабелязан (или едва забелязан), след като излезе на пазара.

На сутринта след като го бях пуснал на печатната машина се събудих с мисълта, че трябва да сторя нещо нетрадиционно, за да се разчуе за него. Затова влязох във Фейсбук и обявих, че бих искал да раздам 10 безплатни екземпляра на всеки, който е готов да го прочете, да напише отзив (без значение положителен или отрицателен) и да го публикува било в социалните мрежи, било в някоя друга онлайн или печатна медия.

Резултатът беше незабавен, търсенето — неочаквано голямо. 15 минути по-късно бях увеличил броя на безплатните копия на 12. (В крайна сметка раздадох двайсетина, макар и неофициално.)

Рецензиите започнаха да пристигат още на следващия ден и продължиха да ме заливат през цялата следваща седмица. Повечето бяха написани от жени — добре образовани жени, които са лидери на мнение в своите сфери. Е, няколко мъже също се осмелиха да изразят мнение.

Всичко на всичко, до момента разполагаме с около 20 отзива (едва седмица след излизането на книгата!) — което превръща “Плодът на познанието” в (навярно) най-обсъжданата книга от който и да е жанр в първата седмица след публикуването й в България.

Удивителното обаче не е броят на отзивите, а тяхната дължина и дълбочина. Отне ми цял един ден да ги събера в общ файл, а след като натиснах бутона “брой думи” бях смаян от откритието, че текстът възлиза на над 22,000 думи, или цели 75 страници машинописен текст!

И все пак от всичко най ме впечатлява, че текстовете изобщо не се повтарят — както би допуснал човек при такъв огромен брой автори.

Едва ли има нужда да споменавам, че съм разпратил книгата (още преди да я разпространя чрез Фейсбук) и до доста на брой журналисти и критици, които биха се заинтересували от нея (поне така се надявам). Тъй че в идните седмици очаквам нови отзиви в националната преса.

Първоначалните продажби също изглеждат обещаващи. Хора, прочели отзивите в мрежата, ме осведомяват, че са си купили книгата; но също така ме и предупреждават, че (някои) книжарници срамежливо са я позиционирали в не твърде забележими ъгли (вместо на витрината или на масата с най-новите заглавия, където по право й е мястото).

Не че се притеснявам от това. Някои критици вече нарекоха книгата “малка революция” за българския книжен пазар. Споделям това мнение и съм твърдо решен да сторя необходимото, за да успее тази книга да достигне до колкото може повече хора — както възрастни, така и млади, както жени, така и мъже.

Отзивите са толкова впечатляващи (и многобройни!), че вече обмислям публикуването им в отделна книга, посветена на твоята книга.

След всичко казано повтарям отново, че би било възхитително ако намериш време да ни посетиш. Не е нужно да е сега; може би идната есен или в края на годината? Току-виж сме го превърнали в повод да издадем и някой от другите ти комикси. 

Прилагам всички отзиви (уви, засега само на български). Благодаря ти още веднъж, че ми даде въможност да направя (и да продължавам да правя) всичко това за великолепната ти книга.

Твой,
Манол

* * *

Лив Стрьомквист до мен, днес:

О-о-о, толкова съм щастлива да прочета всичко това!!! Много ти благодаря за този отчет!!!

Не е невъзможно да дойда в България през есента или зимата, стига да го заплануваме колкото може по-отрано!

Лив

#плодътнапознанието #жанет45

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s