Обръщение към колегите от Жанет 45 във връзка с епидемията от коронавирус

След като разбрах, че една от колежките ми е излязла в редовен отпуск вчера и е заминала на пътешествие из Испания и Португалия, си дадох сметка, че освен информативните послания във Фейсбук, лишени от конкретен адресат, е особено важно да напиша и съвсем конкретно обръщение към колегите си от Жанет 45 и 2х2 (общо над 80 души).

Публикувам го тук за ваше сведение и в случай, че сметнете за полезно да го ползвате цялото или части от него в качеството си на работодатели, мениджъри или ръководители на екипи.

“Уважаеми колеги –

Обръщам се към вас във връзка с епидемията от коронавирус КОВИД-19. Следя я в чуждестранната преса от самото й зараждане и бих искал да споделя с вас някои свои притеснения и препоръки.

Регистрираните случаи в България все още се броят на пръстите на ръката, но опитът в други европейски страни показва, че след първите няколко случая броят на заразените нараства много бързо.

Вирусът се разпространява най-вече по въздушно капков път. С други думи – при директен контакт със заразени хора, които се намират близко до вас, или при допир с повърхности, върху които наскоро е попаднал вирусът.

Във връзка с това най-важните начини за ограничаване на риска от заразяване са:

● Миене на ръцете с топла вода и сапун колкото може по-често. Това ограничава рискът от заразяване с над 20%.

● Кихане в сгънат лакът или в салфетка, която незабавно се изхвърля.

● Ограничаване на всякакви физически контакти с други хора: здрависване, пипане на чужди деца (например пощипване по бузките), ползване на общи кърпи, възглавници, прибори за хранене. Спазване на поне еднометрова дистанция. Възможно най-рядко докосване на собственото лице – уста, нос, очи.

● Ограничаване на социалните контакти. Най-голямата опасност от заразяване съществува на места, където се намират много хора – в това число дискотеки, казина, кинотеатри, летища, ресторанти, претъпкан градски транспорт, опашки пред лекарски кабинети и т. н.

● Ограничаване на пътуванията извън града и страната през следващите седмици.

● Носене на маска: шансът да се заразите директно намалява до пет пъти, но пък хората, носещи маска, пипат много по-често лицето си, което от своя страна увеличава риска. Ако сте вече заразен носенето на маска е наложително. Ако не сте е по-скоро по избор.

Около 20% от заразените от вируса страдат от усложнения. На 15% се налага обдишване с обогатен кислород, а около 5% трябва да бъдат поставени на изкуствено дишане.

В тежката си версия продължителността на заболяването е 3 до 6 седмици. В леката си версия приключва за около 2 седмици.

Сиптомите се появяват до 5 дни след заразяването. Това означава, че може все още да нямате симптоми, но да сте заразен.

Все още е трудно да се каже точно какъв е процентът на фаталните случаи спрямо броят на заболелите, но към момента статистиката говори за 1 до 2%.

Най-уязвимите от вируса групи, при които смъртността е значително по-висока, са следните:

● Възрастни хора. Докато при децата опасността клони към нула, а при младежите и хората на средна възраст процентът на фаталните случаи е под 2 на хиляда, за хора над 60 този процент значително нараства, като за хора над 80 достига до около 15%.

● Хора със сърдечни заболявания, неконтролиран диабет, респираторни заболявания, високо кръвно, рак. При всички тези групи рискът от фатален изход се покачва драстично, като достига между 7 и 13%.

В същото време, най-ефективните разпространители на вируса са хората от 14 до 30-годишна възраст, поради значително по-големия си брой социални контакти.

Най-честите симптоми на заболяването са:

● Треска (88%) и суха кашлица (68%). Наблюдават се също изтощение (38%), изхрачване на слуз при кашляне (33%), задъхване (18%), болки в гърлото (14%), главоболие (14%), мускулни болки (14%), студени тръпки (11%). По-рядко срещани са гадене и повръщане (5%), запушен нос (5%) и диария (4%). Течащият нос не е сред симптомите на заболяването.

Към момента ефективно лечение на КОВИД-19 не е известно. Активно се работи по ваксина, няколко от разработките вече чакат патент, но процесът е дълъг и бавен и евентуалното появяване на ефективна ваксина на пазара ще бъде възможно най-рано през пролетта на 2021 г.

Във връзка с това:

● Моля ви да бъдете разсъдливи и внимателни. Дори и лично за вас рискът да е минимален, не забравяйте родителите, приятелите и колегите си, някои от които попадат сред най-уязвимите от вируса групи.

● Помнете, че първите няколко седмици/месеца от развитието на епидемията са ключови за разпространението й. Първо – защото един от най-големите рискове е претоварването на здравната система, което драстично намалява качеството на медицинската помощ и значително увеличава смъртността. Второ – защото с течение на времето болестта ще бъде опозната по-добре и реакцията както на медицинските лица, така и на обикновените хора от улицата, ще бъде значително по-адекватна.

● Единственият начин за преборване с разпространението на епидемията (или максималното й забавяне) се крие в успешното ограничаване на социалните контакти и спазването на всички препоръки за лична хигиена. Доказателство за това е ситуацията в Китай, където агресивното ограничаване на контактите сред населението даде резултат. В края на януари там имаше по 3000 нови случая на ден, a на 10 март (вчера) новите случаи в цялата страна са едва 24.

● Помагайте на възрастните си роднини и ги пазете – пазарувайте вместо тях, вземете им лекарства, винаги взимайте предпазни мерки, когато ги посещавате.

● Пазарувайте разумно. Не се презапасявайте с храна, нито с лекарства. Така ще лишите някой, който истински се нуждае от тях.

● Ние като ваш работодател не можем да ви забраним да пътувате, но имайте предвид, че ако решите да пътувате извън България, особено в някоя от по-засегнатите страни, след връщането ви ще настояваме да си наложите 14-дневна домашна карантина с цел предпазване на колектива на Жанет 45 и 2х2 от евентуално заразяване. Карантината ще бъде за ваша сметка, т.е – неплатен отпуск.

● Ако случайно се разболеете и имате един или повече от гореспоменатите симптоми, не ходете пред кабинета на личния си (или друг) лекар. Там рискът както за вас, така и за околните чакащи ще бъде значително по-голям. Най-разумното нещо в такъв момент е да се приберете вкъщи, да се обадите на личния си лекар и да го помолите за наставления. Не се самолекувайте с противовирусни препарати и/или антибиотици.

● Телефонът на Министерството на здравеопазването, разкрит специално за коронавируса е 02 807 87 57, но на 112 също би следвало да могат да дадат добър съвет.

Моля ви, не разчитайте някой друг да се погрижи за собственото ви здраве и това на родителите, колегите и приятелите ви, които са пряко зависими от вас.

Като ви благодаря за разбирането оставам искрено ваш,

Манол Пейков
11 март 2020 г.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s