Една напълно субективна биография на общите ни въпроси, тревоги, страхове, вълнения и вдъхновения

А сега – нещо напълно неочаквано.

Колко пък чак неочаквана може да е една нова книга, ще попитате?

След това ще видите корицата и ще разберете.

На нея стои името на един от най-заразително книжните хора в републиката на българския език.

Човек, чиито думи звънят с камертонно-чист звук, но който винаги е предпочитал да остава зад кадър, да превръща словото си в мост между езиците, умовете, душите.

Прочее, ето какво пише Neva Мичева в предговора към книгата си “Говори с Нева”, която ще излезе на 25 май с оформление на чудодейницата Luba Haleva и логата на “Жанет 45” и “Тоест”:

„За мен винаги ще бъде чудо как човек се приближава до човека и дружелюбно казва: „Хайде да (си поприказваме, поиграем, преместим този камък, направим къща, открием какво има зад еди-кое си)…“, а онзи отсреща отговаря: „Ами хайде“. И се започва нещо ново, което може да трае цял живот.

Между тези корици са събрани четиресет и три мини кореспонденции: писма от читатели от едната страна и от мен… от същата страна, понеже така и не разбрах къде е „другата“. Текстовете излязоха в онлайн седмичника за независима журналистика „Тоест“ (toest.bg).

Във Великобритания, люлка на рубриките от този тип, техните водещи се наричат Agony Aunt – нещо като „леля за споделяне на душевните терзания“.

В равносметката на една от „лелите“ на „Гардиън“ (там те са много и нерядко специализирани в конкретни области) прочетох, че темата, по която е получавала писма най-често, е „възрастен съм и не харесвам майка си“. В моята равносметка дотук бих рекла, че най-честата тема при нас е страхът. И сложното ориентиране в житейския пейзаж.

Всеки отговор съм подготвяла с дни – с огромно усърдие и удоволствие, и желание да съпреживявам с човека, който ме е заприказвал, въпросите, които го вълнуват.

Сега с изненада установявам, че в процеса съм нахвърляла нещо като автобиография. Надеждата ми е тя да отразява и приютява другите и нашето общо време така, както се оказа, че те отразяват и приютяват мен.“

* * *

“Говори с Нева”: една напълно субективна биография на общите ни въпроси, тревоги, страхове, вълнения и вдъхновения.

От 25 май. За п р е д в а р и т е л н и поръчки – в линка.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s