Майната ви, министре

“Ние сме в състояние на война и трябва да спазваме мерките, защото дрън-дрън-дрън”, каза днес здравният министър.

А на въпроса дали мерките са достатъчни отговори, че в обществото нямало консенсус, поради което не можели – и дрън-дрън-дрън.

Пичове, не мога да ви понасям вече глупостите.

Нали си в състояние на война бе? Какъв консенсус ще ми търсиш тука?

Като придойде врага и ти забие щика у гъза, какво – да не почнеш да разпитваш войската ще се бием ли, или в носа ще си бъркаме?

Държавата затова е държава, за да взима тежки и важни решения, когато ножът опре до кокала. Още по-добре – да предвижда още преди да е опрял. И да направи необходимото – или поне възможното! – за да го предотврати.

И като го питаха министъра днес кой ще поеме отговорността за това, че смъртните случаи в страната нарастват като горски пожар и по смъртност вече сме трети в Европа, той рече, че е готов, ако се наложи, незабавно да си подаде оставката.

И между отговорите на въпросите си нахлузва маска, та да демонстрира отговорност и загриженост.

Ало-о, каква оставка бе, мушмул?

Ще ни върне ли оставката ти 33-годишния учител от Садово, без никакви съпътстващи заболявания, дето 13 дни го обдишваха, но така и не успяха да го спасят? И как точно ще стопли тя живота на вдовицата му и на тригодишното му детенце?

Ще върне ли двамата мъже от Пловдив, дето първо никоя болница не ги искала, а сетне висяли на стълбите 40 минути, щото в неремонтираната от 80 години болница, дето ги приели, няма асансьор и нямало нито кой да ги качи до отделението, нито мобилна кислородна бутилка, с която междувременно да ги обдишат?

Ще върне ли 117-имата, които си отидоха днес, или 130-имата, които ни напуснаха вчера?

И всичко това – когато ваксината вече си подава носа зад ъгъла?…

90% от тези нелепи и ненужни смърти можеха да бъдат предотвратени, ако имахте малко от малко топки и здрав разум, та да затворите шибаните стадиони, дискотеки и ресторанти когато му беше времето. Ами да, и моловете. И училищата, естествено.

Ама не сега, като изпуснахме духа от бутилката и заразените са половината от всички тествани.

Ма то икономиката, ма то не знам какво… Начи за бойни кораби имаш кинти, за ремонт на Партийния дом имаш кинти, а да налееш няколкостотин милиона в помощи, за да подкрепиш и компенсираш поне частично ощетените от затварянето бизнеси – за това кинти нямаш? Че и парите, дето уж си ги отделил за подпомагане на икономиката, и тях ги бавиш над шест месеца, докато половината “подпомогнати” междувременно пуснат кепенците?…

Целият пиниз на тая работа, браточка, е в думичката н а в р е м е – иначе хем хората мрат кат мухи, хем икономиката пак в крайна сметка ще изтече в кенефа.

Да, знам, че от цялото ви котило ти в случая си най-малко виновен. Виждам те, че гледаш жално и се зориш всячески, белким поне малко почистиш лайната, изсрани от цялата редица дъмпери преди теб и около теб. Ама като си се събрал с лайнарите и си им се врекъл за чистач на Авгиевите им обори, сега ще ме слушаш.

Пръдльовци сте вие, безотговорни, самонадеяни и цинични пръдльовци.

Заради собствения ви хатър държавата е в лайна до носа и диша през куха тръстикова дръжка, като славяните в блатата от учебника по история за втори клас.

И лайната продължават да прииждат, и съвсем скоро ще ни залеят до над главите. А вие продължавате да умувате педя или педя и половина да е разстоянието между хората в мола за Черния петък и дали връщаме учениците в класните стаи другата седмица, или не.

Майната ви, министре. Майната ви.

Тези нелепи смърти, тези рухнали човешки съдби и изтръгнати из корен животи лежат на вашата съвест.

Да, точно така, на твоята собствена. Както и на съвестите на всичките чекиджии около вас, начело с главния асфалтопитек, дето са готови и с Дявола да влязат в ООД, само и само да останат на власт още някой и друг месец.

Пише се, всичко се пише на небесната черна дъска.

И за миг не се съмнявайте в това.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s