За младите и точките, или въпрос на гледна точка

“Лингвисти твърдят, че младите хора не обичат точките, защото изглеждат като знак на гняв – особено по отношение на съобщенията в социалните медии. Предполага се, че това е така, защото Millennials и Generation Z, които са израснали с телефони, са склонни да изпращат по-кратки съобщения без пунктуация.

Според езиковедите точката се е превърнала в пасивно-агресивен символ за по-младите поколения, тъй като правилно прекъснатият текст може да се тълкува като знак за досада.

Д-р Лорън Фонтейн от университета в Лайден пише в Twitter: „Ако изпратите текстово съобщение без точка, вече е очевидно, че сте приключили съобщението. Така че ако добавите този допълнителен маркер за завършване, получателят ще прочете нещо повече в него и това обикновено е падаща интонация или отрицателен тон.

“Някои експерти твърдят, че самото изпращане на съобщение означава край на текста, така че няма нужда от точка, която да илюстрира това. Проучване от 2015 г. сред университетски студенти също подкрепя тези негативни конотации. Установено е, че използването на точки може действително да накара хората да изглеждат неискрени.

Оуен Макърдъл, лингвист от университета в Кеймбридж, казва пред Telegraph: „Точките според моя опит са по-скоро изключение, а не норма в бързите съобщения на [младите хора] и имат нова роля в означаването на гневен тон на гласа. Разбира се, експертите отбелязват, че е важно да се вземе предвид контекстът. Например използването на точки в имейл е напълно приемливо и не се счита за грубо.

Потенциалната промяна в значението на точката във връзка с онлайн комуникацията се обсъжда от лингвистите в продължение на години.”

(Из статия в MetroUK, via Maria Venedikova)

227Krasimir Lozanov, Maria Venedikova and 225 others117 comments31 sharesLikeCommentShare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s