София е прекрасна през август

София е чудесна през август.

По улиците няма пешеходци. В смисъл че има, но в приятни за окото и удобни за скоростта на тротоарно придвижване количества.

По шосетата няма коли. Ама като казвам “няма”, имам предвид не че са два пъти по-малко, а – да речем – десет пъти.

В тръбите няма топла вода. Но и студена няма – или по-точно пристига едва след като вече си се изкъпал.

На нашата улица, която обикновено обикалям по три пъти, за да намеря къде да паркирам, се мъдрят всичко на всичко две коли – по половин улица за всяка. Ама то тук през август и на чорчук да спреш, и напряко на улицата да я оставиш – едва ли някой изобщо ще се разтревожи.

В парламента хора има, но в главите на повечето от тях мислите са доста нарядко. Смислените изказвания от парламентарната трибуна са още по-нарядко.

Към пет часà можеш спокойно да излезеш и да се поразходиш из центъра без се свариш от жега (защото София се намира на цели 571 метра над морето), без да те прегазят тълпите, без да се налага ловко да лавираш между паркираните автомобили. Имаш възможност дори да вдигнеш поглед и да се порадваш на фасадите. Някои от тях все още си струват.

Шишман е в ремонт, но август не е време за ремонти. Багерите дремят насред улицата и кротко се прозяват.

Вечер из парковете внезапно плъзват млади хора. Първо десетки, а скоро и стотици. Разговарят оживено и звънко се смеят. Свободни пейки се намират трудно.

София през август ми прилича на Копенхаген. В Копенхаген 37% от хората ходят на работа с колело и само 31% – с кола. Сред всички европейски столици, Копенхаген е най-спокойната и най-приятната за живот.

Уверен съм, че София би могла да прилича на Копенхаген през повече от един месец в годината – но затова са нужни целенасочени усилия. И управляващи, които са достатъчно мотивирани да работят не в полза на автомобилите, а в полза на хората. Не зная кога и дали ще се случи.

Никак не съм уверен, че август е подходящ месец за парламентарна работа.

Уверен съм обаче в едно: София е прекрасна през август.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s