Моят електрически блог

Човешката дейност променя климата на земята по безпрецедентен начин, а някои от промените са неизбежни и “необратими”.

Това е недвусмисленото заключение на доклада на Международния панел за промените в климата, публикуван вчера – шести подобен документ от 1988 г. насам, по който се работи от осем години и който обединява усилията на стотици експерти. Той включва всичко, което знаем до момента за физическите основания на климатичните промени.

Един от основните му изводи е, че човешката дейност “без никакво съмнение” причинява бързи промени в климата, включително повишаването на океанското ниво, топенето на полярните шапки и ледници, топлинните вълни, наводненията и засушаването.

През следващите две десетилетия световните температури ще се покачат с повече от 1.5°С спрямо прединдустриалните нива, което надскача целите, поставени от Парижкото споразумение през 2015 г. и ще донесе масови бедствия и екстремен климат.

Само незабавно и драстично намаляване на парниковите газове през т о в а десетилетие може да ни предпази от подобен климатичен колапс, като всяка десета от градуса допълнително затопляне би усилило кумулативния ефект на промените.

Правителствата на 197 страни ще се срещнат в Глазгоу този ноември за ключови разговори по темата за климата, наречени Cop26. Очаква се всяка държава да пристигне на форума с нов план за намаляване на излъчванията на парникови газове с цел ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°С от прединдустриалните нива.

Към момента повишението е 1.1°С, заяви Международният панел. Това ниво също ще причини необичайни горещини, свирепи бури, тежки засушавания и наводнения, но рисковете за човечеството ще са значително по-ниски, отколкото при затопляне от 2°С.

“Това не е първото поколение световни лидери, предупредени от учените за драматичното състояние на климата – но те са последните, които могат да си позволят да пренебрегнат тези предупреждения”, заяви Дъг Пар, главен учен на “Грийнпийс Великобритания”.

* * *

Един човек не може да доведе до глобална промяна – но всяка глобална промяна започва с една малка крачка.

Тъкмо вчера – в деня на публикуването на този знаков и важен за цялото човечество доклад – аз също реших да направя своята малка крачка, която планувам от месеци. А именно – да тествам за 24 часа електрическия автомобил на Пежо “е‐2008”, чийто собственик скоро се надявам да бъда.

Реших да си водя пълни записки за това приключение – и да ги споделям с вас седмица след седмица в новия си блог, наречен просто “Моят електрически блог”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s