Във Франкфурт тази година за първи път се чувства ангажимент от страна на българските институции към българската книга

Има толкова много неща за критикуване! Например факта, че българският щанд е със стандартна изработка, използвана за всички други търговски изложения. Че имаше други, много по-ефектни предложения за дизайн, които не бяха приети. Или че поради кандидатстването в последния момент нито едно от водещите български издателства не е представено, за сметка на напълно неизвестни издатели, чието име дори аз не съм чувал.

Но точно днес не ми е до критика. Защото тазгодишното представяне на България на Франкфурт е първото д о с т о й н о представяне на страната ни на този най-престижен книжен и културен форум, откакто аз го посещавам от дванайсет години насам. А най-вероятно — и от много по-дълго време.

Искрени поздравления на виновниците за това: Министерството на културата, Агенцията за малки и средни предприятия, Асоциация българска книга.

Оставам с надеждата това да не е част от така характерното за съвременна България политическо танго, при което след стъпка напред задължително следват две назад. С правилно отношение, приличен бюджет и добро планиране (поне година в аванс) българската книга би могла да има лице пред света, от което да не се срамуваме. Тя го заслужава. България го заслужава.

Frankfurt_BG2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s