Официално: кандидатирам се за общински съветник

Манол_66

Поставям това тук, за да споделя официално, че се кандидатирам за общински съветник в Пловдив от листата на “Демократична България”.

Никога не ме е привличала мисълта за политическа кариера, защото смятам, че съм по-полезен и на себе си, и на околните с това, с което се занимавам в момента.

Затова пък винаги съм смятал, че без значение колко е богат и успял, човек не може да живее добре ако средата около него е нездрава, ако хората са бедни и оклюмали, ако дърветата по улиците постепенно изчезват, а парковете непрекъснато се смаляват, ако няма място да се разминем от коли и не можем да видим слънцето от все по-високите сгради от другата страна на улицата.

Вярвам, че добрият град е пешеходен град, велосипеден град, град с чист въздух, град с ясни и категорични правила по отношение на звуковото и визуално замърсяване. Град с контрол върху височината на строителството. Град, в който не можеш да построиш нова сграда, без да предвидиш достатъчно места за паркиране. Град, който уважава своята история и архитектурно наследство. Град, който поставя човешкото измерение пред всичко останало. Град, в който хората са по-важни от парите.

И понеже това, което се случва в Пловдив не ми харесва, и понеже все още не съм готов да се гмурна в надпреварата за кмет, прецених, че е редно поне да се кандидатирам за местния парламент.

Ако искате да ме подкрепите – номерът на бюлетината се помни лесно: 66.

Моето място в списъка на “Демократична България” е 24. В което има нещо символично, защото това беше номерът ми в училище от първи до трети клас.

В Пловдивския парламент има 51 места, което означава, че за едно място са необходими малко под 2% от гласовете.

Според всички изследвания (включително и най-враждебно настроените към нас) в Пловдив “Демократична България” ще получи не по-малко от 5% от всички гласове, което означава, че ще имаме най-малко двама общински съветници. Лично аз залагам на четирима или петима. Разбира се, това зависи от гласовете ви.

Ако допуснем, че в Пловдив има около 300,000 гласоподаватели и от тях гласуват приблизително половината (150,000), за едно място в Общинския съвет ще са нужни около 3000 гласа. Почти съвсем точно колкото са приятелите ми във Фейсбук. 

Според последните промени в законодателството преференциите имат сила ако са над 7% от общият брой на гласовете за дадена политическа сила. С други думи, ако, да речем, “Демократична България” получи 10,000 гласа, 700 преференции ще са достатъчни, за да влезе в Общинския съвет някой от по-задно класираните кандидати. (При 15,000 числото е малко над 1000.)

Смятам, че в листата ни има превъзходни кандидати и ще се радвам за всеки един, който бъде избран. Ала също така споделям мнението, че личният ангажимент към определен кандидат увеличава мотивацията да се разходиш до урната и да пуснеш своя глас.

Затова: ако подкрепяте намерението ми през ноември да стана част от Общинския парламент на град Пловдив, гласувайте с бюлетина 66 и преференция 124.

В случай, че не можете да запомните числото, ето как: започвате с едно и го умножавате ги по две. Записвате полученото, сетне и него умножавате по две. Като в приказката за владетеля на Индия и откривателя на шаха. 

Благодаря, че инвестирате доверието си в мен. Искрено се надявам да не ви разочаровам.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s