“Лукойл Нефтохим Бургас” е втората най-губеща компания в Югоизточна Европа

Нефтената рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас” продължава да регистрира загуби и заема второ място в топ 10 на компаниите, които губят средства през изминалата година.

Докладът на SeeNews сочи, че нетната загуба на компанията за 2018 г. е стигнала 130 милиона евро при нетна печалба от 155 милиона евро за предходната година. Отчитането на минимални или никакви печалби е стара практика на компаниите от групата “Лукойл”, въпреки че редовно попада в класациите на най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа.

Всяка година бургаската рафинерия отчита милиардни обороти, но що се отнася до печалбата картината е коренно различна. С изключение на 2017 година, когато отчита огромна печалба, “Лукойл” за последно е имал положителен финансов резултат през 2007 година. Тогава компанията е била на плюс със 103,5 милиона лева.

Вероятното обяснение се крие във сложната счетоводна организация на групата “Лукойл”, която включва най-различни дейности по добив и търговия с петролни продукти, които се простират в различни юрисдикции на територията на Европа.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s