Писмо до Теодора

“Перото е по-могъщо от меча”, са казали древните. Тези думи са еднакво валидни и днес. Когато човек владее силата на словото, то може да удря със силата на куршум. Думите имат силата да рушат и създават. Имат силата да променят човешки съдби.

Но голямата сила върви ръка за ръка с голяма отговорност. Тъжно и разочароващо е когато човек с могъща писателска дарба, който освен това е и лидер на мнение, употребява словото си като камшик, за да защити теза, която почива на съвършено невярна информация.

В последния си пост, озаглавен “Изумление, ступор”, уважаваната от мен Teodora Dimova недвусмислено заявява, че “Демократична България ни призовава да гласуваме за ММ [Мая Манолова]”.

“По най-простата логика на един десен човек, за какъвто се смятам, „градската десница” на София започна да вярва в мнимата независимост на ММ. И то да вярва кресливо, чисто по хейтърски.

И това ако не е политическо уродство”, продължава тя по-нататък в поста си.

А в заключение додава: “Кукловодите успяха така да усучат политическите конци, че ние да вярваме на техните маньоври, а не на очите си.”

Коментарите под поста изразяват предимно възхищение от “правдивостта” на думите на Теодора и смело заявената гражданска позиция.

Чувствам се длъжен да припомня, че веднага след първия тур на изборите миналата неделя, “Демократична България” пределно ясно заяви, че не подкрепя никой от кандидатите за кмет на София на втори тур и призова привържениците си да гласуват по съвест.

Официалната позиция на партията не е променяна и на йота впоследствие.

Скъпа Теодора, статусът ти не просто дезинформира, а отправя напълно неоснователни обвинения.

Не зная кое те е навело на мисълта, че “ДБ подкрепя ММ”. Ако си достигнала до подобно заключение от (да речем) частни статуси във Фейсбук на хора, които по един или друг белег припознаваш като фенове на ДБ, е редно да имаш предвид, че (слава богу, все още) живеем в свободна страна и (за щастие) всеки има право свободно да изразява личното си мнение, независимо от това на чия политическа сила (или футболен отбор) е привърженик.

Становището на “Демократична България” по въпроса е изразено ясно, точно и недвусмислено. Становищата на отделните й привърженици по темата са техни лични разсъждения, които не могат и не трябва да бъдат приписвани на цялата ДБ.

Със силните си думи по адрес на измислен враг, базирани на напълно фалшива новина, ти волю-неволю попадаш в капана на същите онези “кукловоди”, за които говориш. И де факто се превръщаш в една от тях.

Моля те най-учтиво да провериш фактите, да преосмислиш думите си и да изтриеш поста си. (Или изцяло да го пренапишеш с различен фокус, основан на реалността.)

С приятелски поздрав,

Манол

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s