Георги Господинов с Международната литературна награда „Ceppo“

Luna

Писателят Georgi Gospodinov получи Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), която се връчва в Италия. Наградата е учредена през 1955-а, а от 2006 г. става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата беше възторжено посрещната от големите италиански медии като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше сравнен с Борхес и Боланьо и наречен „брилянтен разказвач“, а също и „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“.

„Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове“, пише журито на наградата в своята мотивация.

На 13 март Георги Господинов ще изнесе лекция във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. Организаторите на събитието съобщават, че на следващия ден българският писател ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Освен лекцията и представянето се предвиждат обсъждания с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването на Георги Господинов до Италия се осъществява благодарение на Българския културен институт в Рим.

(Жанет 45)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s