Някои важни въпроси, по които трябва да се говори

Въпреки несъгласието ми със Светлана Куюмджиева и Виктор Янков по част от темите, свързани с реализацията на проекта “Пловдив — Европейска столица на културата 2019”, смятам, че в това дълго интервю [за пловдивската медия “Под тепето” — вижте линка с пълния му текст в коментарите] са повдигнати важни въпроси, по които трябва да се говори.

Практическата липса на държавна подкрепа за този изключително важен за страната ни проект и отсъствието на адекватна политика и държавническо мислене в областта на културата и културния мениджмънт са два от най-важните.

Което е повод да повторя още веднъж това, което споделих в едно скорошно интервю: от съществено значение за града (и страната) ни е да се направи честен и внимателен анализ на успехите и провалите на “Пловдив 2019”. Не с цел раздухване на стари скандали и вражди, а с цел да се възползваме от сполуките си и (най-вече!) да се поучим от грешките си. Това би донесло ползи на всички ни.

Защото, както се казва в старата и мъдра поговорка на американските индианци, “Ако не знаем откъде идваме, ние не разбираме накъде отиваме.”

Ето някои щрихи от интервюто:

* * *

“Никой не се замисля, но Европейска столица на културата Пловдив 2019 е реализирана с по-малко от 19 милиона лева публично финансиране, а не с планираните 35 милиона лева. 18 648 540 лв. е тоталният ни бюджет за реализация на проекта, изчислен към края на 2019 година, като този бюджет е буквално със зъби и нокти отвоюван година за година и включва и привлечените от нас средства от международни организации, и частните спонсорства.

Ние сме работили без това дългосрочно планиране, което е необходимо за един такъв проект. Работили сме в тотална финансова неизвестност. За да планира човек големи тежки събития, трябва да има ясен и голям бюджет. Ние сме планирали финансово на тъмно. И проектът е изпълнен с малко по-малко от половината от предварително планирания бюджет. Говоря само за съдържание, без да намесвам никаква инфраструктура.”

* * *

“Има още нещо, което ние повтаряме, но някак си не успява да се запомни. Че цялата програма е направена на принципа на отворените покани по Закона за обществените поръчки. Което също е безпрецедентно за Европейски столици на културата. Това, което във всяка една цивилизована държава в ЕС се случва, е изкуството да не подлежи на същата нормативна база, на която подлежи строителството.”

“Матера имаше ли отворени покани?”

“Не. До 70 хиляди евро те можеха да разплащат директно на изпълнител.”

* * *

“Всяко сравнение с Матера е добре да се прави рационално. Добре е всеки път, когато се правят референции, да се слагат двете цифри една до друга – 50 милиона евро за Матера и има няма 8 за Пловдив. Тук отново говорим само за програма, а не за инфраструктура.

Културата струва пари. При все това реалният бюджет на Пловдив с публичните средства, които цитирам, ни нарежда на второ място след Пафос като най-евтина Европейска столица на културата.”

* * *

“Да не забравяме, че президентът на Италия в новогодишното си слово спомена Матера Европейска столица на културата като добър пример за това как Южна Италия се развива. На откриването на Матера цялото им правителство, министър-председател, президент, бивш и настоящ кмет, бяха абсолютно обединени в това колко добро нещо се случва в Матера.”

* * *

“В крайна сметка беше ли национален приоритет Пловдив 2019?”

“Не. Европейска столица на културата за съжаление не се припозна като национален приоритет. Остана си пловдивски проект. Пловдив е доста добре сред Европейските столици на културата на международно ниво, но тотално неразбран и без какъвто и да било интерес на национално ниво. Говоря като медии и институции, не като публики.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s