Някои бележки за епидемията от КОВИД-19

Скъпи приятели —

Следя развитието на епидемията от КОВИД-19 в Китай от самото й начало, доста преди социалните мрежи да се разшумят неудържимо по темата. Старая се да се придържам към надеждни източници: Гардиън, Атлантик, документални филми, бюлетини на СЗО.

Понеже ми омръзна до смърт на чета теории от всякакъв характер – от абсурдно преувеличаващи до напълно пренебрегващи опасността – реших да споделя с вас мислите си по въпроса, базирани на актуални проучвания.

Най-напред: да, епидемия има. Все още не се е превърнала в пандемия и може да бъде удържана и (частично) локализирана, макар мнозина експерти по епидемология да твърдят, че в рамките на следващата година между 40 и 70% от световното население ще се разболее от вируса.

Второ: да, вирусът е по-смъртоносен от обичайния сезонен грип. Според различни проучвания, смъртността при КОВИД-19 варира между 7 и 34 фатални случая на 1000 заразени. При обикновения грип смъртността е около 1 на 1000.

Трето: фаталният изход при КОВИД-19 е силно зависим от възрастта, пола и наличните заболявания на заразените. Сред заболелите в Китай, при хора със сърдечни заболявания смъртността е 132 на 1000, при хора с неконтролиран диабет 92 на 1000, при хора с високо кръвно налягане 84 на 1000. В същото време, смъртността сред хората без предварително диагностицирано заболяване е около 14 на 1000. И докато смъртността при децата и младите хора е между 1 и 4 на 1000, при хората над 60 години нещата се влошават драматично (36 на 1000), а при тези над 80 години смъртността стига до 146 на 1000.

Мъжете и жените се заразяват в еднаква степен, но смъртността сред мъжете е почти два пъти по-висока (4.8% срещу 2.7% при жените).

Няма свидетелства за различно протичане на болестта при бременните жени: всички 9 жени, заразени в третия триместър от бременноста, са родили със цезарово сечение напълно здрави деца. За жени в по-ранна бременност все още няма данни, защото ражданията тепърва предстоят.

Четвърто: да, маските помагат при ограничаване на заболяването, макар и не във всички случаи. Те не могат да спрат фините аерозолни частици, но спират едрите капки, които се смятат за основна причина за разпространение на вируса. Счита се, че намаляват приблизително петкратно опасността от заразяване.

Пето: да, вече има подадени патенти за ваксина, но преди да се появи по магазините, се очаква да минат между 12 и 18 месеца. Причината за това: разработката на подходяща ваксина е много тънка работа, тъй като тя съдържа “обезсилена” (но не прекалено обезсилена) версия на същия вирусен щам. Поради тази причина тя трябва да премине през строга система от тестове върху животни и хора, преди да бъде окончателно одобрена.

Шесто: ако нещо изобщо е ясно в случая, ясно е едно – колкото по-дълго успеем да ограничим разпространението на вируса в този първоначален етап, толкова повече време ще дадем на учените и лекарите да го опознаят, за да открият адекватни мерки (както фармацевтини, така и нефармацевтични) за противодействие.

Не е невъзможно и самият вирус да “излинее” и смъртността рязко да спадне — както в крайна сметка се случи със САРС през 2003 г., след което работата по изнамирането на ваксина бе преустановена.

Седмо: ако вие самите сте млади, смели и неудържими, не забравяйте да мислите за хората около вас, с които се срещате всеки ден (или всяка седмица) и които са сред основните рискови групи.

Ако ви се налага скорошно пътуване на място, където се събират много хора (семинар, конференция, изложение и прочее), по-добре го отложете. Не става въпрос за паника. А за елементарна разсъдливост.

Осмо и последно: бих искал да споделя с вас важни подробности от последните часове, които хвърлят още светлина върху заболяването.

Световната здравна организация е изпратила екип от световни експерти в Китай, за да проучат ситуацията. След посещения в Пекин, Ухан, Шенжен, Гуанджоу и Ченгду, те са оповестили заключителния си доклад на нарочна пресконференция. Ето някои от заключенията.

● Най-честият начин на предаване на вируса при групи заболели е по капков път, най-вече в семейна среда (78-85%). Пренасянето чрез фини аерозолни частици по въздуха на дълги разстояния не е сред главните фактори за разпространение.

● 5% от хората, диагностицирани с КОВИД, се нуждаят от изкуствено дишане. На други 15% се налага да вдишват високо концентриран кислород. Продължителността на заболяването при сериозно и критично заболелите е между 3 и 6 седмици (при по-леко болните продължителността е около 2 седмици).

● Огромното мнозинство от заразените рано или късно развиват симптоми. Най-честите от тях са треска (88%) и суха кашлица (68%). Наблюдават се също изтощение (38%), изхрачване на слуз при кашляне (33%), задъхване (18%), болки в гърлото (14%), главоболие (14%), мискулни болки (14%), студени тръпки (11%). По-рядко срещани са гадене и повръщане (5%), запушен нос (5%) и диария (4%). Течащия нос не е сред симптомите на заболяването.

● При проучване на 44,672 заразени в Китай смъртността е 3.4%. Тя е силно зависима от възрастта, съществуващите заболявания, пола и особено адекватната реакция на здравната система. (Данните за смъртността са отражение на ситуацията в Китай към 17 февруари; в бъдеще и на други места те могат да се различават значително.)

● Здравна система: 20% от заразените в Китай са имали нужда от болнично лечение в продължение на седмици. Китай разполага с болнични легла за лечение на 0.4% от населението във всеки даден момент. В други развити страни числото е между 0.1 и 1.3%, като повечето легла вече са заети от хора с други заболявания. При епидемия най-важното нещо е (1) агресивно да се ограничава разпространението на вируса, за да се поддържа броят на за заразените възможно най-нисък и (2) да се увеличи броя на наличните легла (включително материали и персонал), докато има достатъчно за сериозно болните.

● Съществуващи заболявания: смъртността при хората със сърдечно-съдово заболяване е 132 на 1000; при неконтролиран диабет е 92 на 1000,; при хора с високо кръвно налягане – 84 на 1000; при хора с хронични заболявания на дихателната система – 80 на 1000; при болни от рак – 76 на 1000. При заразените без съществуващо предишно заболяване смъртността е 14 на 1000.

● Възраст: колкото по-млади сте, толкова по-малък е шансът да се разболеете, или да се разболеете сериозно ако вече сте заразени с вируса (вижте графиката в коментарите по-долу).

● Новият вирус е 96% генетично идентичен на съществуващ коронавирус при прилепите и 86-92% идентичен на коронавирус при панголините. Затова се счита, че пренасянето от животни към хора на мутирал вирус е най-вероятната причина за появяването на новото заболяване.

● От края на януари новите случай в Китай намаляват драстично. Към момента те са около 300 на ден при около 3000 на ден преди месец.

● Една от най-важните причини за успешното ограничаване на епидемията в Китай е интервюирането на всички заразени в страната за лицата, с които са били в контакт, и последващото им издирване и тестване.

Само в Ухан има 1800 екипа, които се занимават с това, средно от по 5 човека всеки. Но и извън Ухан се полагат огромни усилия: в Шенжен, например, заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които вече са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни. В провинция Съчуан при споменато 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са вече тествани (заболели са 0.9% от тях).

Това означава, че ако сте имали директен личен контакт с болен човек, вероятността да се разболеете е между 1 и 5%.

В заключение докладът казва следното:

“Пред лицето на непозната досега болест, Китай се е заел със смел, амбициозен, гъвкав и агресивен опит да ограничи разпространението на заболяването. Това е довело до успешно намаляване на разпространението.

Подходът на Китай съдържа в себе си доста уроци за международната общност.

Много от световните общности са все още неподготвени — както психически, така и материално — да приложат мерките, които са били възприети в Китай за справяне със заразата. Засега това са единствените мерки, които доказано ограничават или дори прекъсват веригите на разпространение на вируса.

КОВИД-19 се разпространява с изумителна скорост; епидемиите от КОВИД-19 по места неизменно имат много сериозни последствия; също така, вече има ясни свидетелства за нефармацевтични намеси, които могат да ограничат разпространението на вируса. Тези намеси неминуемо следва да включват незабавно откриване и изолиране на случаите на заболяване, активно проследяване на контактните лица и проследяване/карантина, както и директна намеса на населението и общностите.”

Прочее, благодаря за вниманието. Моля, бъдете преди всичко разсъдливи; от паника в случая няма никаква полза. Споделяйте наличната информация с приятели и познати. Защото колкото повече знаем за един проблем, толкова по-добри са шансовете ни да се справим с появилите се препятствия — както тези от микро, така и онези от макро света.

А в конкретния случай е повече от наложително усилията да са общи.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s