Колко тънка е разликата между онуй, що е богоугодно, и мракобесието в най-чистия му вид?

“Причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Може да стане само ако вярата на човек е слаба”, заяви преди няколко дни Ловчанския митрополит Гавриил (не съм съвсем сигурен защо му пиша името с главна буква, мисля, че единствено вследствие на огромното ми уважение към правилата на граматиката).

По този повод бих искал да преразкажа един страничен сюжет, с който се сблъсках вчера, докато четях и преразказвах текста в medium.com, посветен на коронавируса.

“Всички далекоизточни страни са реагирали бързо и адекватно на епидемията, понеже са имали опит с разпространението на САРС преди години и са били подготвени”, пише авторът Томас Пуейо. “По тази причина епидемията е практически овладяна навсякъде, с изключение на Южна Корея”, добавя.

“Но на мен ми се струва, че Южна Корея е статстическо изключение”, пише той малко по-нататък, “защото първите 30 случая там са били овладени, но случай 31 е бил с у п е р р а з п р о с т р а н и т е л.”

Без да навлиза по-дълбоко в темата, авторът предоставя линк за онези, които биха искали да научат повече. Понеже съм един от тях, кликнах върху линка.

Историята е дълга, но ще се опитам да ви я разкажа накратко.

Как се е заразила с вируса Пациентка 31 не е ясно, но в дните преди диагнозата си тя пътува до места с много хора в Даегу, както и в столицата Сеул.

На 6-и февруари тя участва в незначителен пътен инцидент в Даегу, след което постъпва в Болница за източна медицина. Докато е болницата, посещава служба на Църквата на Исус “Шинчеонджи” (клон Даегу) на 9-и февруари и още ведъж на 16-и февруари.

Между двете посещения, на 15-и февруари, лекарите в болницата я съветват да се тества за коронавирус, понеже има висока температура. Вместо това, тя посещава обяд на шведска маса в хотел с приятелка.

Понеже симптомите й се влошават, лекарите още веднъж й казват да се тества. На 17-и февруари тя най-сетне отива (в друга болница) да си направи тест.

На следващия ден здравните власти обявяват, че тя е 31-ия потвърден случай на коронавирус в страната.

В разстояние само на няколко дни случаите стават стотици, повечето от които са пряко свързани с църквата “Шинчеонджи”.

Малко по-късно Корейският център за контрол и предпазване от болести заявява, че са получили списък с 9,300 (девет хиляди и триста) души, които са посетили двете служби. 1,200 (хиляда и двеста) от тях са имали оплаквания от грипни симптоми.

Впоследствие на това място (и свързани с него места) са потвърдени стотици случаи.

В заключение: разрастването на епидемията в Южна Корея (една от четирите най-засегнати страни в света до момента) е заслуга почти и з ц я л о на Пациентка 31, като основна роля за разпространението на вируса играе посещението й в църквата (на два пъти), докато е заразена с вируса, но все още не го знае.

Второ, не по-малко съществено заключение: спешно се нуждаем от отговорни д ъ р ж а в н и ц и, които да обяснят на безумците, които оглавяват БПЦ в момента, че имат отговорност за съдбите на хиляди хора. (При по-неблагоприятно стечение на обстоятелствата може да се окажат стотици хиляди.)

Ако не могат да правят разлика между онуй, що е богоугодно, и мракобесието в най-чистия му вид, то поне да си наложат спешна самоволна карантина на цялото тяло, включително говорния апарат. Особено говорния апарат.

И колкото по-дълго продължи въпросната карантина, толкова по-добре за всички ни. Дори и след пълното справяне с коронавируса.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s